Harta care îți arată unde trăiesc „bogații” cu iPhone și „săracii” cu Android

de: Răzvan Băltărețu
27 04. 2018

Dacă ar fi să compari Android și iPhone pe baza vitezei la internet, care ai spune că e mai rapid? Dacă nu știi, din fericire, există o hartă excelentă care să îți arate care-i lider. Pe ea am căutat și ce telefoane au utilizatorii.

Sunt oameni extrem de interesați de telefonul mai rapid pe internet. Poate că nu și-l cumpără mereu, dar interesul există. Speedtest, cel mai folosit instrument de măsurare a vitezei, a publicat o hartă interactivă cu vitezele pe Android și iPhone.

În România, Android are o viteză medie de download de 29,5 Mbps și de upload de 11,6 Mbps. Pe iPhone viteza medie de descărcare ajunge la 33,8 Mbps, iar de încărcare de 14 Mbps. Eu m-am uitat însă mai mult la topul telefoanelor: iPhone 7, 6s, Galaxy S7 edge și Galaxy S8. Dar oare iPhone X în ce țări e, dat fiind că e cel mai scump?

În 2016, am enervant cam mulți oameni cu un articol publicat în Adevărul potrivit căruia am trecut de la iPhone la Android ca să văd cum trăiesc „săracii”. Pe baza acelei afirmații, m-am uitat pe harta Speedtest după „bogații” lumii.

Dacă nu era clar, Europa de Est e mai săracă (chiar și în lupta Android vs. iPhone)

Trebuie să iei în calcul că harta Speedtest nu-i 100% corectă. Prezintă doar date agregate de-a lungul timpului și per țară a făcut un top cu telefoane. Pe baza acestei medii am observat că iPhone X apare în topul companiei în Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda, Italia Germania, Austria și Cehia (și probabil alte țări pe care nu le-am verificat).

Spre Est, domină Android. Croația, România, Ungaria, Polonia, chiar și Grecia sau Bulgaria au în top dispozitive Android cu diverse modele de Samsung. Dar da, Samsung nu e peste tot.

Între cele patru țări de „bogați” din Nord – Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca – iPhone X apare în toate mai puțin Finlanda. Și acolo lucrurile devin cu adevărat interesante. Din tabăra Android apar: OnePlus 3T (un telefon vechi, încă bun), dar și OnePlus 5 și iPhone 7.

[readmore]

Bine, și ca să închei într-o notă de „înfrățire”, am cercetat și Republica Moldova. Acolo sunt în top: iPhone 7 și 7 Plus, și două Xiaomi: Redmi Note 4 și Redmi 4X. Aceste două telefoane Xiaomi apar și-n Belarus, și-n Ucraina. Mai departe, poți cerceta și tu în funcție de interesele tale pe site-ul companiei Speedtest.

P.S.: articolul acesta e deschis cu un titlu cel puțin ironic. Bogați și săraci sunt peste tot în lume. Am luat însă niște date, deloc 100% corecte sau complete, și am tras niște concluzii sumare. Există câteva adevăruri aici, cum sunt și surprize (OnePlus e popular în Finlanda, de exemplu). Iei ce vrei și înțelegi ce vrei. Iar dacă telefonul tău e bun pentru tine, atunci n-ar trebui să-ți faci probleme că-i prea ieftin sau că nu-i telefon Apple.